Techniek en indicaties
Een "coloscoop" is één van de beschikbare "endoscopen". Een endoscoop is een dunne soepele buis waar aan de top een lichtbron en een zeer gesofisticeerde minicamera is gemonteerd.
D.m.v. de "coloscoop" kan de binnenkant van de dikke darm (het "colon") en een stukje van de dunne darm worden bekeken. Er kunnen terzelfdertijd ook kleine ingrepen worden uitgevoerd, zoals biopsies nemen (kleine stukjes weefsel voor onderzoek in het labo), poliepen verwijderen, bloedingen stelpen, vernauwingen opheffen,… Via de colonoscoop kan lucht ingeblazen en vocht afgezogen worden om het zicht te verbeteren.
1. Voorbereiding bij onderzoek in de NAMIDDAG
-
Dagen voor het onderzoek
De darm moet volledig rein en leeg zijn om een degelijk en veilig onderzoek toe te laten. Stukjes stoelgang kunnen immers het zicht belemmeren. Uw arts heeft u Picoprep® voorgeschreven, dat u dient aan te kopen bij de apotheker. U kan dit ook zonder medisch voorschrift verkrijgen.
Met de voorbereiding Picoprep® is het aangewezen dat u 2 dagen tevoren start met extra drinken en de stoelgang alvast zacht te maken. Volgende richtlijnen dient u nauwkeurig te volgen:
- 3 dagen vóór het geplande onderzoek (= op dag -3 en dag -2): Dagelijks voldoende drinken minstens 2 zakjes van een laxerend PEG-middel in te nemen, bv. Laxido®, Movicol®, Macrogol®, …. Deze producten zijn verkrijgbaar bij de apotheek, en kan u zonder medisch voorschrift verkrijgen.
- 2 dagen vóór het geplande onderzoek (= op dag -2 en dag -1): restenarm dieet te volgen, d.w.z. u vermijdt alle vezelrijke voeding (het vezelarm dieet kan u op de website terugvinden onder de rubriek "5.2 diëten" en indien gewenst ook afdrukken)
- 1 dag vóór het geplande onderzoek (= op dag -1): De namiddag voor het onderzoek dient u te starten met de voorbereiding. In het doosje Picoprep® zijn er 2 zakjes aanwezig. De namiddag of avond voor het onderzoek dient u het eerste zakje in te nemen. U lost 1 zakje op in een glas koud water (ca. 150ml), goed roeren tot het poeder volledig is opgelost en even laten staan (de oplossing kan nl. wat warm worden). Vervolgens drinkt u het glas leeg en nadien dient u minstens 2 liter heldere vloeistof te drinken, best 1 liter per uur. In principe mag dit elke drank zijn (plat water, thee, appelsap, sportdrank, ...) , maar ideaal zijn de in de handel te verkrijgen sportdranken zoals Aquarius®, Isostar®,… Voor de laatste halve liter vloeistof gebruikt u best water waarin u 2 zakjes van het aangekochte PEG-middel (bv. Laxido®, Movicol®, Macrogol®, ….) in oplost. Nadien zal u vaak stoelgang maken, doch dit kan ook pas na enkele uren op gang komen. Van zodra u met de voorbereiding start, mag u niets meer eten.
-
De dag van het onderzoek
U mag ’s ochtends niet ontbijten, drinken mag wel (heldere vloeistoffen).
- De voorbereiding gebeurt verder thuis:
U maakt de 2de oplossing klaar met het andere zakje Picoprep® om 7.00 uur 's morgens . U drinkt dit op , gevolgd door minstens 2 liter “heldere vloeistof”, volgens hetzelfde principe zoals hogerop beschreven. Ook nu bestaat de laatste halve liter uit vloeistof uit water waarin u 2 zakjes van het aangekochte PEG-laxeermiddel (bv. Laxido®, Movicol®, Macrogol®, ….) in oplost. Uw ontlasting moet volledig helder zijn (urinekleurig, zonder stukjes: zie foto’s hieronder) rond 9 uur. Indien u vermoedt dat de darm onvoldoende is gespoeld (of indien u twijfelt), moet u zo snel mogelijk contact opnemen met het dagziekenhuis (campus Bornem: 03/890.17.43 of campus Willebroek: 03/860.37.07). Vanaf 9 u mag u niets meer innemen.
=> niet goed | => bijna goed | De darmvoorbereiding is geslaagd! |
- De voorbereiding gebeurt verder in het ziekenhuis:
U maakt de 2de oplossing klaar met het andere zakje Picoprep® om 7.00-7.30u volgens hetzelfde principe zoals hogerop beschreven. U drinkt dit thuis op en vertrekt dan naar het ziekenhuis, waar u zich dan ten laatste om 8 uur aan de receptie van het ziekenhuis aanmeldt, nuchter. De verdere voorbereiding (drinken van minstens 2 liter heldere vloeistof, waarvan de laatste halve liter bestaat uit water waarin 2 zakjes PEG-laxeermiddel in worden opgelost) gebeurt dan in de dagkliniek van het ziekenhuis
2. Voorbereiding bij onderzoek in de VOORMIDDAG
-
Dagen voor het onderzoek
De darm moet volledig rein en leeg zijn om een degelijk en veilig onderzoek toe te laten. Stukjes stoelgang kunnen immers het zicht belemmeren. Uw arts heeft u Picoprep® voorgeschreven, dat u dient aan te kopen bij de apotheker. U kan dit ook zonder medisch voorschrift verkrijgen.
Met de voorbereiding Picoprep® is het aangewezen dat u 2 dagen tevoren start met extra drinken en de stoelgang alvast zacht te maken. Volgende richtlijnen dient u nauwkeurig te volgen:
- 3 dagen vóór het geplande onderzoek (= op dag -3 en dag -2): Dagelijks voldoende drinken minstens 2 zakjes van een PEG-laxeermiddel in te nemen, bv. Laxido®, Movicol®, Macrogol®, …. Deze producten zijn verkrijgbaar bij de apotheek, en kan u zonder medisch voorschrift verkrijgen.
- 2 dagen vóór het geplande onderzoek (= op dag -2 en dag -1): restenarm dieet te volgen, d.w.z. u vermijdt alle vezelrijke voeding (het vezelarm dieet kan u op de website terugvinden onder de rubriek "5.2 diëten" en indien gewenst ook afdrukken)
- 1 dag vóór het geplande onderzoek (= op dag -1):
- Na uw laatste (avond-)maaltijd, die bij voorkeur licht-verteerbaar/vloeibaar is, start met de voorbereiding. In het doosje Picoprep® zijn er 2 zakjes aanwezig. Omstreeks 17-18u dient u het eerste zakje in te nemen. U lost 1 zakje op in een glas koud water (ca. 150ml), goed roeren tot het poeder volledig is opgelost en even laten staan (de oplossing kan nl. wat warm worden). Vervolgens drinkt u het glas leeg en nadien dient u minstens 2 liter heldere vloeistof te drinken, best 1 liter per uur. In principe mag dit elke drank zijn (plat water, thee, appelsap, sportdrank, ...), maar ideaal zijn de in de handel te verkrijgen sportdranken zoals Aquarius®, Isostar®,… Voor de laatste halve liter vloeistof gebruikt u best water waarin u 2 zakjes van het aangekochte PEG-middel (bv. Laxido®, Movicol®, Macrogol®, ….) in oplost. Nadien zal u vaak stoelgang maken, doch dit kan ook pas na enkele uren op gang komen.
- De ochtend van het onderzoek (= dag 0): rond 5u, dient u het 2de zakje Picoprep® in te nemen, volgens hetzelfde principe als hogerop beschreven, gevolgd door opnieuw minstens 2 liter heldere vloeistof. Ook nu bestaat de laatste halve liter uit vloeistof uit water waarin u 2 zakjes van het aangekochte PEG-middel (bv. Laxido®, Movicol®, Macrogol®, ….) in oplost. Nadien zal u opnieuw vaak stoelgang maken.
OPGELET: vanaf u start met de voorbereiding, mag u niets meer eten. Drinken mag wel tot 6:30u 's ochtends.
-
De dag van het onderzoek
U mag ’s ochtends niet ontbijten en vanaf 6:30u ook niets meer drinken! U meldt zich ’s ochtends aan om 7:30u aan de receptie-inschrijvingen en vervolgens biedt u zich aan op het dagziekenhuis.
Verloop van de dagopname
- Na het beëindigen van de voorbereiding dient u minstens 2 uur nuchter te blijven vooraleer het onderzoek kan gebeuren. De onderzoeken vinden plaats in de namiddag en gebeuren onder een lichte verdoving en onder begeleiding van een anesthesist. Vandaar dat het belangrijk is dat u steeds de preoperatieve vragenlijst correct invult. Het onderzoek zelf duurt 15 tot 30 minuten. Er zal een catheter geplaatst worden in de arm waarlangs de verdoving zal worden toegediend. U zal van het onderzoek zelf niets gewaarworden.
- Eens terug op de kamer krijgt u de tijd om rustig te ontwaken. Door de ingeblazen lucht in de dikke darm kan u na het onderzoek wat buikkrampen hebben. Hoe sneller u de lucht kwijtraakt, hoe eerder de pijn afneemt. Nadien krijgt u een beschuitmaaltijd en zal de arts het resultaat met u komen bespreken.
Ontslag
Om wettelijke redenen mag u gedurende de eerstvolgende 12 uren na het onderzoek geen auto besturen, zelfs indien u zich perfect voelt. U dient dan ook een chauffeur te voorzien. Eens thuis, mag u normaal eten en drinken. De dag na het onderzoek kan u uw normale activiteiten hervatten (u kan dan zonder problemen opnieuw gaan werken).
Indien u na ontslag uit het ziekenhuis problemen ondervindt n.a.v. het onderzoek, dan neemt u best contact op met uw huisarts of wachtdienst/spoedgevallendienst.
Medicijnen
- bloedverdunnende middelen zoals Marcoumar®, Marevan®, Sintrom®, Plavix®, Ticlid®, Xarelto®, Pradaxa®, … en aspirinepreparaten moeten vaak een aantal dagen tijdelijk gestopt worden, echter steeds in overleg met uw behandelende geneesheer. Zie ook richtlijnen “bloedverdunnende medicatie”.
- antidiabetische middelen: zie richtlijnen “diabetesbeleid in nuchtere toestand”
Veiligheid en risico’s
Een colonoscopie is een zeer veilig onderzoek. Complicaties, gelukkig zeer zeldzaam, zijn mogelijk bij een therapeutisch onderzoek (bloeding, perforatie). Zij kunnen zeldzaam aanleiding geven tot een verlenging van uw hospitalisatie.
Was- en desinfectiemachines
Al onze endoscopen worden na elke patiënt gereinigd en gedesinfecteerd. Wij beschikken over de meest recente desinfectiemachines die aan de strengste normen voldoen.
Mee te brengen
- Ingevulde preoperatieve vragenlijst + thuismedicatie
- Eventueel resultaat van bloedstolling dat door de huisarts is afgenomen (zie ook bloedverdunnende medicatie)
- Reserveondergoed, trui (koudegevoel na de darmvoorbereiding), pantoffels
- Bril (bij lenzen: spoelvloeistof)
- Lectuur
- Bij stoma: materiaal
- eventueel verwijsbriefje van de huisarts
Indien de afspraak niet kan worden nagekomen, gelieve dit dan tijdig door te geven op tel. 03/880.90.11 (druk op optie 2). Igv. niet verwittigen, kunnen er onkosten worden aangerekend.
Heeft u nog vragen, of bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, neem gerust contact op met ons!