Techniek en indicaties
Een ERCP (Endoscopische Retrograde Cholangio Pancreaticografie) laat toe een correcte diagnose te stellen bij bepaalde aandoeningen van de lever, de galblaas, de galkanalen en de alvleesklier. Bij het onderzoek wordt een soepele tube (duodenoscoop) via de mond tot in de twaalfvingerige darm gebracht. De duodenoscoop verschaft een kleurenbeeld van de binnenzijde van de twaalfvingerige darm en van de uitmonding van gal- en pancreaswegen (de papil van Vater). Doorheen de duodenoscoop kunnen instrumenten ingebracht worden voor het afnemen van weefselstalen (voor later microscopisch onderzoek), of voor het uitvoeren van behandelingen (vergroten van de papil, verwijderen van galwegstenen, openmaken van vernauwingen, plaatsen van protheses e.a.).
Voorbereiding
U dient steeds 8 uur nuchter te zijn voor vast voedsel en 4 uur voor drank. U mag wel uw gebruikelijke medicatie innemen met een slokje water.
Diabetespatiënten:
- worden bij voorkeur als eerste genomen
- bij gebruik van insuline: aangepaste dosis af te spreken
- bij gebruik van tabletten (bv. Glucophage®, Metformax®, Glucovance®,…): niet innemen 48 uur voor het onderzoek
Op voorhand te melden aan uw arts:
- indien u bloedverdunnende medicatie neemt (bv. Marevan®, Sintrom®, Marcoumar®, Plavix®, Ticlid®, Asaflow®, Cardioaspirine®, Dispril®,…) of als u onlangs ontstekingswerende of pijnstillende medicatie hebt gebruikt (vb. aspirine)
- indien u allergisch bent voor bepaalde medicatie
- indien u diabetes heeft.
Verloop van het onderzoek
Een ERCP gebeurt onder een lichte verdoving. Het is dus van groot belang dat u steeds de preoperatieve vragenlijst correct invult. Het onderzoek gebeurt op de radiologieafdeling omdat tijdens het onderzoek foto’s worden genomen. Tijdens het onderzoek wordt een diagnose gesteld, en indien mogelijk en aangewezen wordt aansluitend een behandeling uitgevoerd (verwijderen van galwegstenen, openmaken van vernauwingen, plaatsen van protheses e.a.). Na het onderzoek kan u rustig ontwaken op uw kamer. De arts zal vervolgens het resultaat met u komen bespreken.
Veiligheid en risico’s
ERCP is een veilig onderzoek. Behandelingen tijdens een ERCP houden een iets groter risico in, maar ook deze zijn erg beperkt. Het belangrijkste risico is het optreden van een bloeding wanneer de papil moet vergroot worden. Soms treedt als gevolg van het onderzoek een (meestal milde) ontsteking van de alvleesklier op. Deze risico’s zijn zelden ernstig, maar kunnen aanleiding geven tot een verlenging van uw hospitalisatieduur.
Was- en desinfectiemachines
Al onze endoscopen worden na elke patiënt gereinigd en gedesinfecteerd. Wij beschikken over de meest recente desinfectiemachines die aan de strengste normen voldoen.
Indien de afspraak niet kan worden nagekomen, gelieve dit dan tijdig door te geven op tel. 03/890.16.10 (campus Bornem) of 03/860.32.15 (campus Willebroek).
Heeft u nog vragen, of bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, neem gerust contact op met ons!