Techniek en indicaties
Met dit onderzoek is het mogelijk om inwendig een echografie uit te voeren. Zo geraakt men veel dichter bij het te onderzoeken orgaan en bekomt men heel nauwkeurige beelden. Het is eigenlijk een combinatie van een echografie met een endoscopie. Op de tip van de endoscoop is er een echo-probe aangebracht. Indien nodig, kan terzelfdertijd met een punctie een stukje weefsel bekomen worden voor verder onderzoek onder de microscoop. Dit gebeurt via een zeer dunne naald en is volledig pijnloos.
Het onderzoek gaat door in het Universitair Ziekenhuis te Edegem (UZA).
Voorbereiding
U dient nuchter te zijn: minstens 8 uur voor vast voedsel en 4 uur voor drank. De reden is dat voedselresten het zicht kunnen beperken en eventueel gevaarlijk kunnen zijn als u zich verslikt tijdens het onderzoek. Indien u roker bent, rookt u best niet voor het onderzoek. Indien u noodzakelijke medicatie moet innemen, mag dit wel met een beetje water.
Diabetespatiënten
- worden bij voorkeur als eerste genomen
- bij gebruik van insuline: aangepaste dosis af te spreken
Op voorhand te melden aan uw arts:
- indien u bloedverdunnende medicatie neemt (bv. Marevan®, Sintrom®, Marcoumar®, Plavix®, Ticlid®, Asaflow®, Cardioaspirine®, Dispril®,…) of als u onlangs ontstekingswerende of pijnstillende medicatie hebt gebruikt (vb. aspirine)
- indien u allergisch bent voor bepaalde medicatie
- indien u diabetes heeft.
Verloop van het onderzoek
Het onderzoek is vergelijkbaar met een klassieke gastroscopie (zie gastroscopie). Het enige verschil voor de patiënt is dat het onderzoek iets langer duurt (gemiddeld 15 tot 20 minuten), zeker als er een punctie moet gebeuren. Om die reden wordt er altijd een lichte verdoving gegeven.
Na het onderzoek:
- U mag eten en drinken na ca. 30 minuten, als de keelverdoving uitgewerkt is.
- Aangezien er verdoving wordt gegeven, mag U gedurende 12u niet met de wagen rijden en kan u ook niet gaan werken.
- De dokter geeft u na het onderzoek steeds een volledige uitleg van de bevindingen en een verslag voor uw huisarts of verwijzende specialist.
Complicaties
Een echo-endoscopie is een zeer veilig onderzoek. Het risico op complicaties is bijzonder klein.
Was- en desinfectiemachines
Al onze endoscopen worden na elke patiënt gereinigd en gedesinfecteerd. Wij beschikken over de meest recente desinfectiemachines die aan de strengste normen voldoen.
Dr. Van den Steen heeft expertise opgebouwd in de echo-endoscopie. Het onderzoek gaat door in het Universitair Ziekenhuis te Edegem (UZA) waar Dr. Van den Steen als consulent op vrijdag voormiddag werkzaam is.
Heeft u nog vragen, of bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, neem gerust contact op met ons!