Videocapsule onderzoek

Doel en indicaties:

Bij het opsporen van afwijkingen in ons spijsverteringsstelsel, is soms een onderzoek van de dunne darm nodig. Vooral wanneer een eerdere gastroscopie en colonoscopie geen afwijkingen toonden en indien er bloed in de stoelgang wordt gevonden, kan uw arts een videocapsuleonderzoek aanvragen. Hierbij slik je een capsule in die dan door het maag-darmstelsel beweegt en later terug opgevangen wordt. Deze capsule heeft de vorm van een grote pil (ongeveer 2cm) en volgt de natuurlijke peristaltische bewegingen van onze darm. Binnenin zitten minicamera’s die beelden vastleggen van het slijmvlies van onze dunne darm. (360° panoramisch zicht). Deze beelden worden opgeslagen en later onderzocht zodra de capsule uitgescheiden wordt.

Voorbereiding

Net zoals bij een dikdarmonderzoek dient de dunne darm leeg te zijn om goede beelden te bekomen. De arts zal u dus aanraden om de dag voor het onderzoek een voorbereiding met Moviprep te nemen. U dient 1 zakje Moviprep A+B op te lossen in 1 liter koud water. U heeft 1 uur tijd om deze oplossing op te drinken. Nadien dient u nog 1 liter water te drinken, eveneens op 1 uur tijd.

Op voorhand te melden aan uw arts:

  • Als u zwanger bent.
  • Als u een slikstoornis hebt.
  • Als u gekende vernauwingen of fistels hebt in maag-darmstelsel.
  • Als u een sterk vertraagde maaglediging hebt.

Onder deze omstandigheden kan het onderzoek niet doorgaan.
Er mag geen MRI onderzoek gebeuren als de capsule nog niet uitgescheiden is.

Verloop van het onderzoek

U dient nuchter te zijn. U neemt eerst 1 co Domperidone om de capsule sneller door de maag te laten glijden. Dan slikt u de capsule in met een groot glas water. U mag nu 5 uur niet eten, drinken mag wel. Nadien mag u een lichte maaltijd nemen. 2 à 3 uur na de maaltijd neemt u 1 co Dulcolax. Overmatige inspanningen zijn verboden, maar normale dagelijkse bezigheden zijn geen probleem. De capsule wordt opgevangen in de speciale opvangkit die u meekrijgt. Deze plaatst u op uw toiletbril telkens u stoelgang moet maken. Eens de capsule uitgescheiden is , kan u die recupereren met de bijgeleverde magneet en zo in een specifieke container stoppen. Deze bezorgt u dan terug in het ziekenhuis.

Wees voorzichtig : een verloren capsule betekent geen beelden en verloren onderzoek !

De capsule wordt normaal gesproken binnen 3 tot 30 uur uitgescheiden. Verwittig altijd uw arts als de capsule na 72u nog niet is verschenen.

Terugbetaling onderzoek:

Het RIZIV voorziet een terugbetaling van het onderzoek. Jammer genoeg is de persoonlijke bijdrage van de patient nog hoog , namelijk 217 Euro. Sommige hospitalisatieverzekeringen voorzien een tegemoetkoming.