Maagballon

Binnen de behandeling van obesitas is het plaatsen van een maagballon één van de niet chirurgische benaderingen.

Patiënten die in aanmerking komen voor het plaatsen van een maagballon worden verwezen naar de gastro-enteroloog nadat ze een volledige screening doorlopen hebben via het obesitasteam van ons ziekenhuis. Dr. Véronique Verdonck is als gastro-enteroloog lid van het obestitasteam en voor het intake-gesprek wordt dan bij voorkeur bij haar een afspraak gemaakt.

Deze screening bestaat onder andere uit een volledige endocrinologische evaluatie, een dieetadvies en psychologisch nazicht.

Voor alle verdere inlichtingen verwijzen wij u naar de website van het obesitasteam van het AZ Rivierenland campus Bornem&Willebroek.

U wordt naar de gastro-enteroloog verwezen voor de plaatsing.

Wat u moet weten :

Een maagballon is een siliconenballon, met een inhoud van ongeveer 500cc die in de maag geplaatst wordt en zo een verzadigingsgevoel veroorzaakt. De ballon blijft maximaal 6 maanden ter plaatse.

Wie komt in aanmerking ?

Mensen met BMI tussen 30 en 35 waarbij andere maatregelen om te vermageren faalden en heelkunde niet mogelijk is.

Mensen met een BMI van meer dan 40 of zelfs 45, waarbij het plaatsen van de ballon een overbrugging biedt voor een heelkundige ingreep. Dit om het operatieve risico te verminderen (of het nu over een vermageringsoperatie, orthopedische of cardiovasculaire ingreep gaat)

Bij wie plaatsen we alsnog geen ballon ondanks verwijzing ?

  • Ernstige slokdarmontsteking of grote maaghernia
  • Actieve maagzweer of duodenale zweer
  • Ziekte van Crohn
  • Chronische inname van bloedverdunners of ontstekingsremmers
  • Eerdere operaties aan de maag
  • Psychiatrische stoornissen die niet onder controle zijn

Hoe verloopt de plaatsing ?

Het onderzoek gebeurt steeds onder volledige anesthesie.

De ballon wordt na het uitvoeren van een diagnostische gastroscopie geplaatst. Deze gastroscopie dient om een eventuele tegenaanwijzing voor het plaatsen uit te sluiten.

De gastro-enteroloog voert de sonde met de ballon in via de mond en de keel naar de maag. Eens ter plaatse wordt de siliconen ballon gevuld met een 500 cc van een steriele zoutoplossing en een blauwe kleurstof ( methyleenblauw). Zodra de ballon volledig gevuld is, wordt deze losgemaakt van de sonde en komt hij vrij in de maag te liggen.

U wordt opgenomen in het ziekenhuis en dient zeker 6 uur nuchter te zijn voor het onderzoek. Na de procedure blijft u gehospitaliseerd om de eerste ongemakken van braken, misselijkheid en pijn op te vangen. Zodra u kunt eten en na goedkeuring van de gastro-enteroloog mag u het ziekenhuis verlaten. Gemiddeld verblijft u 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis. 

Bij uw ontslag krijgt u steeds een behandeling voorgeschreven met zuurrremmers, krampwerende middelen en medicatie tegen misselijkheid en braken.

Een dieetadvies wordt meegegeven. In de eerste week na het plaatsen wordt enkel vloeibare voeding aangeraden, In de tweede week gemixte voeding, om dan in de derde week over te schakelen op normale voeding. Meer specifieke uitleg wordt u verstrekt door de dietiste.

U moet rekening houden met minstens 1 week werkonbekwaamheid.

U mag in de 24u volgend op het onderzoek niet met de wagen rijden.

Mogelijke nevenwerkingen:

  • Misselijkheid en braken (vooral eerste dagen en soms zelfs eerste weken)
  • Volheidsgevoel en pijn in de maagstreek
  • Zure oprispingen, slechte adem
  • Zeldzaam: als gevolg van het overvloedige braken, uitdrogingsverschijnselen en stoornissen van de zouthuishouding.
  • Groene urine: wijzend op een lekkage van de ballon ( kleurstof komt vrij in maag)
  • Zeer zeldzaam in de literatuur beschreven : maagzweer en perforatie

Bij blijvende last of opmerken van groene urine telkens behandelende arts te contacteren.

Periode na het plaatsen :

U wordt in de week na het plaatsen van de ballon al gezien door de diëtiste die u verder zal begeleiden. Hierna ziet ze u maandelijks.

Een opvolging door de psychologe wordt afgesproken indien dit opportuun bleek uit uw nazicht voor de plaatsing van de ballon.

2 weken na plaatsing ziet de gastro-enteroloog u terug.

Uw verdere opvolging gebeurt volgens de afspraken van het obesitasteam (chirurg/endocrinoloog/dietiste/psycholoog). Het verwijderen van de ballon vindt plaats ten laatste 6 maanden na plaatsing. Ook dit onderzoek verloopt via een daghospitalisatie en gebeurt onder volledige anesthesie.

Kostprijs :

Prijs maagballon 900 Euro ( niet terugbetaald door mutualtiteit).  Buitenlandse patiënten moeten de hier de kostprijs van de hospitalisatie nog bijtellen.