Proctologisch onderzoek

CORONA – Covid -19

UPDATE  6/9/2021:  Covid-19 Vaccinatie bij patiënten met Crohn en colitis ulcerosa Vraag & Antwoord

Wij krijgen veel vragen over het coronavirus – COVID-19

In onze rubriek "nieuws en media" vindt u de meest recente informatie voor de IBD-patiënten. Deze wordt regelmatig aangepast (laatste update 6/9/2021)

UPDATE BIRD ivm. vaccinatie IBD patiënten: zie rubriek "nieuws en media"

Indicaties

Een proctologisch nazicht kan aangevraagd worden door uw behandelende arts omwille van verschillende redenen. Evaluatie van bepaalde symptomen om een diagnose te stellen zoals bij een veranderd stoelgangspatroon, anaal bloedverlies, jeuk of pijn. Bij een proctologisch nazicht kunnen bijvoorbeeld aambeien of “speen”, een anale kloof, e.d. vastgesteld worden. Vaak heeft een proctologisch nazicht als doel een behandeling in te stellen van een onderliggende aandoening zoals bv. behandeling van speen of aambeien.

Techniek

Bij een proctologisch onderzoek kan de anus, het anaal kanaal en de endeldarm worden onderzocht. Het onderzoek verschilt van andere endoscopische technieken. Het is een combinatie is van een klinisch onderzoek (met de vinger) en een endoscopisch onderzoek met technisch eenvoudigere toestellen: een anuscoop en een rigide rectoscoop. Hierbij wordt een rigide buis gebruikt die met een lichtbron verbonden is, om de binnenzijde van het laatste deel van de dikke darm (rectum en anaal kanaal) te onderzoeken. 

Over het algemeen wordt een standaard proctologisch nazicht goed verdragen en kan uitgevoerd worden zonder verdoving. In sommige gevallen wordt een lokale verdoving gegeven.

Voorbereiding

Voor een standaard proctologisch nazicht via de raadpleging dient er geen voorbereiding te gebeuren

Verloop van het onderzoek

Het proctologisch onderzoek duurt gemiddeld 5 à 10 minuten en gebeurt in zogenaamde genupectorale houding. Hierbij steunt u op ellebogen en knieën. Als u deze houding moeilijk kan aanhouden, kan het onderzoek ook in zijlig gebeuren. Eerst zal de arts de anus bekijken. Nadien volgt er een onderzoek met de vinger. Uiteindelijk zal er een anusscopie en/of rectoscopie gebeuren waarbij de arts voorzichtig een buisje inbrengt via de aars en het laatste stuk van de darm kan onderzoeken.

Het verloop van een therapeutisch procedure verschilt naargelang de onderliggende aandoening en de soort ingreep. Aambeien kunnen bv. worden behandeld met een infraroodlamp of met kleine spuitjes (sclerotherapie). Indien nodig kunnen één of meerdere aambeien worden afgebonden met een rekkertje (Barronligaturen).

Na een standaard proctologisch onderzoek ondervindt u normaal gezien geen last. U mag na het onderzoek normaal eten. Het heropstarten van eventuele bloedverdunnende medicatie wordt soms best uitgesteld na een therapeutische procedure. Dit bespreekt u dan ook best met de arts die het onderzoek heeft uitgevoerd of uw huisarts.

Heeft u nog vragen, of bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, neem gerust contact op met ons!