Techniek en indicaties
Een “gastroscoop” is één van de beschikbare “endoscopen”. Een endoscoop is een dunne soepele buis waar aan de top een zeer gesofisticeerde minicamera is gemonteerd. D.m.v. de “gastroscoop” kan de binnenkant van de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm worden bekeken. Er kunnen terzelfdertijd ook kleine ingrepen worden uitgevoerd, zoals biopsies nemen (kleine stukjes weefsel voor onderzoek in het labo), vreemde voorwerpen verwijderen, bloedingen stelpen, …
Voorbereiding
U dient nuchter te zijn: minstens 8 uur voor vast voedsel en 4 uur voor drank. De reden is dat voedselresten het zicht kunnen beperken en eventueel gevaarlijk kunnen zijn als u zich verslikt tijdens het onderzoek. Indien u roker bent, rookt u best niet voor het onderzoek. Indien u noodzakelijke medicatie moet innemen, mag dit wel met een beetje water.
Uitzonderingen:
- Diabetespatiënten: zie richtlijnen “diabetesbeleid in nuchtere toestand”
- Poeders, siropen, suspensies (bv: Maalox®, Riopan®, Gaviscon®, ...) niet innemen vóór het onderzoek.
Op voorhand te melden aan uw arts:
- indien u bloedverdunnende medicatie neemt (bv. Marevan®, Sintrom®, Marcoumar®, Plavix®, Asaflow®, Cardioaspirine®, Dispril®,…) of als u onlangs ontstekingswerende of pijnstillende medicatie hebt gebruikt (vb. aspirine); zie richtlijnen “bloedverdunnende medicatie”
- indien u allergisch bent voor bepaalde medicatie
- indien u diabetes heeft.
- Indien u een kunstklep heeft van het hart of vroeger reeds endocarditis heeft doorgemaakt.
Verloop van het onderzoek
- U meldt zich aan bij de receptie van het ziekenhuis op het afgesproken uur.
- U krijgt steeds voldoende tijd om eventuele vragen te stellen en het verloop van het onderzoek zal u altijd nog eens worden uitgelegd.
- Met een verdovende spray (bananensmaak) wordt de keel verdoofd waardoor eventuele braakneigingen worden onderdrukt en het toestel gemakkelijker kan worden ingebracht. U kan steeds normaal blijven ademen. Deze verdoving is na ca. 30 minuten uitgewerkt.
- Zo u dit wenst wordt er een lichte verdoving gegeven o.v.v. een spuitje.
- U krijgt een mondstukje om tussen de tanden te nemen. Dit dient om het toestel te beschermen tegen de tanden.
- Een gastroscopie is volledig pijnloos. U moet zich op de linker zijde leggen op de onderzoekstafel. Het inbrengen van het toestel kan wat onaangenaam zijn. De dokter vraagt u om 1 maal te slikken om het toestel in de slokdarm te kunnen opvoeren. Nadien is het van belang om niet meer te slikken, anders kan het zijn dat u een braakreflex krijgt. Om het slikken te vermijden, blijft u best ononderbroken rustig in- en uitademen. Het onderzoek zelf duurt gemiddeld 3 minuten.
- Aangezien er lucht in de maag wordt geblazen, geeft dit tijdens het onderzoek een opgeblazen gevoel en kan het zijn dat u tijdens het onderzoek enkele boertjes moet laten. Dit is volstrekt normaal. Als het onderzoek wordt beëindigd, wordt zoveel mogelijk lucht terug opgezogen door het toestel.
Na het onderzoek:
- U mag eten en drinken na ca. 30 minuten, als de keelverdoving uitgewerkt is.
- Indien u een bijkomende verdoving met een “spuitje” gekregen heeft, moet u nog een tijdje uitrusten in de daarvoor voorziene relaxzetels. Nadien mag u 12u niet met de wagen rijden en kan u ook niet gaan werken.
- De dokter geeft u na het onderzoek steeds een volledige uitleg van de bevindingen en een verslag voor uw huisarts of verwijzende specialist.
Complicaties:
Een gastroscopie is een zeer veilig onderzoek. Het risico op complicaties is bijzonder klein.
Was- en desinfectiemachines
Al onze endoscopen worden na elke patiënt gereinigd en gedesinfecteerd. Wij beschikken over de meest recente desinfectiemachines die aan de strengste normen voldoen.
Indien de afspraak niet kan worden nagekomen, gelieve dit dan tijdig door te geven op tel. 03/880.90.11 (druk op optie 2). Igv. niet verwittigen, kunnen er onkosten worden aangerekend.
Heeft u nog vragen, of bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, neem gerust contact op met ons!