Bij dit voedingsadvies zal men vooral letten op:
- Een gezonde voeding met voldoende voedingsvezel
- Regelmatige maaltijden en een flink ontbijt
- Veel vocht
- Voldoende lichaamsbeweging
Praktische uitwerking
Gebruik:
- Dagelijks 2 liter vocht onder vorm van water, soep, bouillon, koffie, melk, karnemelk, groentesap.
- Graangewassen en hun afleidingen in niet-geraffineerde vorm: volkoren-, rogge-, bruin brood; knäckebrood; volkorenbeschuit; havermout, boekweit; muesli…
- Volkoren deegwaren, ongepelde rijst of aardappelen.
- 2 maal per dag groenten: o.a. koolsoorten, selder, prei, snijbonen, tuinbonen, ui, paddestoelen, rauwkost. Peulvruchten.
- Veel rauw fruit: peer, appel (met schil), sinaasappel, pompelmoes, kiwi, … regelmatig pruimen:
- vers
- moes
- gedroogd (laten weken)
- confituur
- gedroogde dadels, vijgen en rozijnen.
- noten.
- Bij neiging tot obstipatie (verstopping) gebruik:
- vetstof op brood.
- zure melkprodukten: karnemelk, yoghurt.
- extra zemelen in voeding: 3 à 4 eetlepels per dag met veel vocht.