Vezelrijk dieet

- Sinds 1 juni is de dienst gastro-enterologie uitgebreid met Dr. Michiel Schils (zie ook rubriek "gastro team")
- Diëtiste Marthe Ooms zal ons IBD team vervoegen. Een afspraak kan je hier maken.
 
NIEUW:
UZ Leuven heeft in samenwerking met de CCV een brochure opgesteld over voeding en IBD: "voeding en IBD"

 

Bij dit voedingsadvies zal men vooral letten op:

  • Een gezonde voeding met voldoende voedingsvezel
  • Regelmatige maaltijden en een flink ontbijt
  • Veel vocht
  • Voldoende lichaamsbeweging

Praktische uitwerking

Gebruik:

  1. Dagelijks 2 liter vocht onder vorm van water, soep, bouillon, koffie, melk, karnemelk, groentesap.
  2. Graangewassen en hun afleidingen in niet-geraffineerde vorm: volkoren-, rogge-, bruin brood; knäckebrood; volkorenbeschuit; havermout, boekweit; muesli…
  3. Volkoren deegwaren, ongepelde rijst of aardappelen.
  4. 2 maal per dag groenten: o.a. koolsoorten, selder, prei, snijbonen, tuinbonen, ui, paddestoelen, rauwkost. Peulvruchten.
  5. Veel rauw fruit: peer, appel (met schil), sinaasappel, pompelmoes, kiwi, … regelmatig pruimen:
    • vers
    • moes
    • gedroogd (laten weken)
    • confituur
    • gedroogde dadels, vijgen en rozijnen.
    • noten.
  6. Bij neiging tot obstipatie (verstopping) gebruik:
    • vetstof op brood.
    • zure melkprodukten: karnemelk, yoghurt.
    • extra zemelen in voeding: 3 à 4 eetlepels per dag met veel vocht.