Hemorroiden of aambeien of speen zijn plaatselijke verwijdingen van de aders aan de anus. Je kan ze uitwendig (extern) hebben onder de huid van de buitenzijde van het anaal kanaal, of inwendig (intern) onder het slijmvlies van de binnenzijde van het anaal kanaal. Zij kunnen de oorzaak zijn van jeuk, zwellingsgevoel, soms ook van helder rood bloedverlies. Pijn is zeldzaam en bijna altijd een gevolg van een verwikkeling, namelijk klontervorming, thrombose of andere onderliggende anale pathologie. In ergere gevallen kunnen de inwendige aambeien naar buiten gaan uitpuilen: dit noemt men prolaps. Alvorens endoscopische (proctologische) of chirurgische oplossingen te overwegen, kunnen sommige maatregelen, waaronder de behandeling van constipatie, ertoe bijdragen om de last zoveel mogelijk te beperken.
Hemorroïden: bevorderende factoren
De pijn en het bloedverlies die het gevolg zijn van hemorroïden zijn te wijten aan een vermeerdering van de bloedtoevoer in de aders van het rectum en de anus. Dit verschijnsel komt voor tijdens de zwangerschap, maar ook wanneer men last heeft van constipatie of wanneer men te veel moet persen tijdens de ontlasting. Hemorroïden kunnen ook het gevolg zijn van het dragen van zware lasten of van sportbeoefening waarbij zware inspanningen dienen geleverd te worden. Andere risicofactoren zijn overgewicht, lange tijd staan, sommige voedingsmiddelen en sommige dranken (kruiden, alcohol, koffie…), enz.
Preventie van hemorroïden: begin met constipatie te vermijden!
Wil men hemorroïden vermijden, dan moet men zoveel mogelijk de risicofactoren ontlopen. Vermijd irriterende voedingsmiddelen zoals kruiden, mosterd, koffie, alcohol…, draag geen zware lasten, enz. Maar denk er vooral aan dat preventie en behandeling van hemorroïden op de eerste plaats bestaan uit het vermijden van constipatie.
Wij geven u nu vier belangrijke raadgevingen die zeer nuttig kunnen zijn voor mensen die last hebben van die bijzondere spataders:
- verhoog uw consumptie van voedingvezels (vers fruit, gekookte groenten, volle granen…)
- zorg voor regelmatige fysieke activiteit,
- drink veel water,
- neem indien nodig een zacht laxeermiddel.
De endoscopische oplossingen
Uw gastroenteroloog-proctoloog beschikt over een 3-tal technieken om inwendige hemorroïden terug te dringen:
- De sclerotherapie: injectie van een kleine hoeveelheid van een scleroserende (verlittekenende) vloeistof (bvb. Aethoxysclerol).
- De infrarood (IR) coagulatie: zeer lokale warmte-applicatie leidt tot dichtschroeiing en verlittekening van de overmatige bloedvaatjes.
- De Barron-ligaturisatie: kleine rubberen ringetjes worden over de inwendige aambeien aangebracht zodat die na enkele dagen afsterven. Deze technieken kunnen gemakkelijk ambulant op de consultatie uitgevoerd worden en vragen geen bijzondere voorbereiding. Zij kunnen wat "anale last" veroorzaken maar zijn in principe zo goed als pijnloos.
De chirurgische oplossingen
Als het oplossen van het constipatieprobleem en een endoscopische behandeling niet leidt tot een bevredigende oplossing, dan zal men in laatste instantie zijn toevlucht moeten nemen tot een chirurgische ingreep. Er bestaan meerdere heelkundige oplossingen voor hemorroïden. In ons ziekenhuis worden 2 chirurgische technieken aangeboden:
- de radicale hemorroïdectomie: met deze techniek worden alle aambeien en overtollige huid weggesneden en worden de oorzakelijke bloedvaten dichtgehecht. Dit is de meeste effectieve en definitieve oplossing, maar gaat vooral gepaard met pijn in de eerste week postoperatief.
- de Rafaëlo RFA ablatie (https://fcaresystems.com/nl/minimaal-invasieve-behandelingen/proctologie/rf-ablatie-hemorroiden/): met deze techniek worden alle inwendige aambeien met radiofrequente energiegolven dichtgeschroeid van binnen uit en worden zo ook de oorzakelijk bloedvaten uitgeschakeld. Deze techniek geeft veel minder postoperatieve pijn en een sneller hervatten van de dagelijkse activiteiten/arbeid. De techniek kan wel niet voor de meest ernstige vorm van hemorroïden gebruikt worden en ook niet voor overtollige huidaanhangsels. Uw chirurg zal altijd samen met U bekijken of U in aanmerking komt voor deze behandeling.
bron: www.e-gezondheid.be