Hemorroïden: er bestaan oplossingen

CORONA – Covid -19

UPDATE  6/9/2021:  Covid-19 Vaccinatie bij patiënten met Crohn en colitis ulcerosa Vraag & Antwoord

Wij krijgen veel vragen over het coronavirus – COVID-19

In onze rubriek "nieuws en media" vindt u de meest recente informatie voor de IBD-patiënten. Deze wordt regelmatig aangepast (laatste update 6/9/2021)

UPDATE BIRD ivm. vaccinatie IBD patiënten: zie rubriek "nieuws en media"

Hemorroiden of aambeien of speen zijn plaatselijke verwijdingen van de aders aan de anus. Je kan ze uitwendig (extern) hebben onder de huid van de buitenzijde van het anaal kanaal, of inwendig (intern) onder het slijmvlies van de binnenzijde van het anaal kanaal. Zij kunnen de oorzaak zijn van jeuk, zwellingsgevoel, soms ook van helder rood bloedverlies. Pijn is zeldzaam en bijna altijd een gevolg van een verwikkeling, namelijk klontervorming of thrombose. In ergere gevallen kunnen de inwendige aambeien naar buiten gaan uitpuilen: dit noemt men prolaps. Alvorens endoscopische (proctologische) of chirurgische oplossingen te overwegen, kunnen sommige maatregelen, waaronder de behandeling van constipatie, ertoe bijdragen om de lst zoveel mogelijk te beperken.

Hemorroïden: bevorderende factoren

De pijn en het bloedverlies die het gevolg zijn van hemorroïden zijn te wijten aan een vermeerdering van de bloedtoevoer in de aders van het rectum en de anus. Dit verschijnsel komt voor tijdens de zwangerschap, maar ook wanneer men last heeft van constipatie of wanneer men te veel moet persen tijdens de ontlasting. Hemorroïden kunnen ook het gevolg zijn van het dragen van zware lasten of van sportbeoefening waarbij zware inspanningen dienen geleverd te worden. Andere risicofactoren zijn overgewicht, lange tijd staan, sommige voedingsmiddelen en sommige dranken (kruiden, alcohol, koffie…), enz.

Preventie van hemorroïden: begin met constipatie te vermijden!

Wil men hemorroïden vermijden, dan moet men zoveel mogelijk de risicofactoren ontlopen. Vermijd irriterende voedingsmiddelen zoals kruiden, mosterd, koffie, alcohol…, draag geen zware lasten, enz. Maar denk er vooral aan dat preventie en behandeling van hemorroïden op de eerste plaats bestaan uit het vermijden van constipatie.

Wij geven u nu vier belangrijke raadgevingen die zeer nuttig kunnen zijn voor mensen die last hebben van die bijzondere spataders:

  • verhoog uw consumptie van voedingvezels (vers fruit, gekookte groenten, volle granen…)
  • zorg voor regelmatige fysieke activiteit,
  • drink veel water,
  • neem indien nodig een zacht laxeermiddel.

De endoscopische oplossingen

Uw gastroenteroloog-proctoloog beschikt over een 3-tal technieken om inwendige hemorroïden terug te dringen:

  • De sclerotherapie: injectie van een kleine hoeveelheid van een scleroserende (verlittekenende) vloeistof (bvb. Aethoxysclerol).
  • De infrarood (IR) coagulatie: zeer lokale warmte-applicatie leidt tot dichtschroeiing en verlittekening van de overmatige bloedvaatjes.
  • De Barron-ligaturisatie: kleine rubberen ringetjes worden over de inwendige aambeien aangebracht zodat die na enkele dagen afsterven. Deze technieken kunnen gemakkelijk ambulant op de consultatie uitgevoerd worden en vragen geen bijzondere voorbereiding. Zij kunnen wat "anale last" veroorzaken maar zijn in principe zo goed als pijnloos.

De chirurgische oplossingen

Als het oplossen van het constipatieprobleem en een endoscopische behandeling niet leidt tot een bevredigende oplossing, dan zal men in laatste instantie zijn toevlucht moeten nemen tot een chirurgische ingreep. Tegenwoordig bestaan er twee soorten ingrepen:

  • de hemorroïdectomie, waarbij de aambeien operatief worden verwijderd. De eerste dagen na deze ingreep, die alleen bij uitwendige hemorroïden wordt toegepast, kunnen pijnlijk zijn.
  • de ingreep volgens Longo, waarbij de inwendige hemorroïden terug op hun plaats worden gebracht en met eenvoudige nietjes worden gehecht. De gevolgen van deze ingreep zijn zeer beperkt.

 

bron: www.e-gezondheid.be