Voorbereiding met Moviprep®

Techniek en indicaties

Een “coloscoop” is één van de beschikbare “endoscopen”. Een endoscoop is een dunne soepele buis waar aan de top een zeer gesofisticeerde minicamera is gemonteerd. D.m.v. de “coloscoop” kan de binnenkant van de dikke darm (het “colon”) en een stukje van de dunne darm worden bekeken. Er kunnen tezelfdertijd ook kleine ingrepen worden uitgevoerd, zoals biopsies nemen (kleine stukjes weefsel voor onderzoek in het labo), poliepen verwijderen, bloedingen stelpen, vernauwingen opheffen,… Via de coloscoop kan lucht ingeblazen en vocht afgezogen worden om het zicht te verbeteren.

1. Voorbereiding bij onderzoek in de NAMIDDAG

 • Dagen voor het onderzoek

De darm moet volledig rein en leeg zijn om een degelijk en veilig onderzoek toe te laten. Stukjes stoelgang kunnen immers het zicht belemmeren. Volgende richtlijnen dient u nauwkeurig te volgen:

 • 3 dagen vóór het geplande onderzoek (= op dag -3 en dag -2): voor het slapengaan 15 druppels Laxoberon® innemen. Dit product is verkrijgbaar bij de apotheek en kan u zonder medisch voorschrift verkrijgen.
 • 2 dagen vóór het geplande onderzoek (= op dag -2 en dag -1): restenarm dieet te volgen, d.w.z. u vermijdt alle vezelrijke voeding (het vezelarm dieet kan u op de website terugvinden onder de rubriek "5.2 diëten" en indien gewenst ook afdrukken)
 • 1 dag vóór het geplande onderzoek (= op dag -1): 1ste liter Moviprep®. Dit product is verkrijgbaar bij de apotheek en kan u zonder medisch voorschrift verkrijgen.

Gebruik Moviprep®:

Na uw laatste (avond-)maaltijd, die bij voorkeur licht-verteerbaar/vloeibaar is, opent u de doos Moviprep®. Hierin vindt u 2 plastieken folies. In elke folie bevinden zich 2 aparte zakjes: een groot zakje met een letter “A” en een kleiner zakje met een letter “B”.  Deze zakjes bevatten een poeder. U dient beide zakjes A+B tesamen op te lossen in 1 liter plat water (goed mengen tot de oplossing helder is). U drinkt deze liter op, bij voorkeur op in 1 uur tijd. Nadien drinkt u nog minstens 1 liter heldere vloeistof;  dit mag water zijn, doch ook thee, frisdrank,… Nadien zal u vaak stoelgang maken. Van zodra u met de voorbereiding start, mag u niets meer eten.

TIP: Gebruik fris water om de oplossing te maken, dit komt de smaak ten goede!

 • De dag van het onderzoek

U mag ’s ochtends niet ontbijten, drinken mag wel (heldere vloeistoffen)

 • De voorbereiding gebeurt verder thuis:

U gebruikt de tweede folie van de aangekochte doos Moviprep® om de 2de liter klaar te maken. Hiermee dient u te starten om 7.00 uur ’s morgens (voorbereiding zoals hogerop), gevolgd door minstens nog 1 liter heldere vloeistof (water, thee, frisdrank,…).

In principe moet uw ontlasting volledig helder zijn (zonder stukjes) rond 9 uur. Indien u vermoedt dat de darm onvoldoende is gespoeld (of indien u twijfelt), moet u zo snel mogelijk contact opnemen met het dagziekenhuis (campus Bornem: 03/890.17.43) 

Vanaf 9 u mag u niets meer innemen.

U wordt dan pas om 11:00u verwacht in de dagkliniek. 

=> niet goed => bijna goed De darmvoorbereiding is geslaagd!

 

De voorbereiding gebeurt verder in het ziekenhuis:

U neemt de 2de folie van uw aangekochte doos Moviprep® mee naar het ziekenhuis.  U meldt zich ’s ochtends aan om 8u aan de receptie-inschrijvingen en vervolgens biedt u zich aan op het dagziekenhuis. 

De verpleegkundigen zullen dan voor u de 2de liter Moviprep® klaarmaken. U vervolledigt dan de voorbereiding in het ziekenhuis.

 

2. Voorbereiding bij onderzoek in de VOORMIDDAG

 • Dagen voor het onderzoek

De darm moet volledig rein en leeg zijn om een degelijk en veilig onderzoek toe te laten. Stukjes stoelgang kunnen immers het zicht belemmeren. Volgende richtlijnen dient u nauwkeurig te volgen:

 • 3 dagen vóór het geplande onderzoek (= op dag -3 en dag -2): voor het slapengaan 15 druppels Laxoberon® innemen. Dit product is verkrijgbaar bij de apotheek en kan u zonder medisch voorschrift verkrijgen.
 • 2 dagen vóór het geplande onderzoek (= op dag -2 en dag -1): restenarm dieet te volgen, d.w.z. u vermijdt alle vezelrijke voeding (het vezelarm dieet kan u op de website terugvinden onder de rubriek "5.2 diëten" en indien gewenst ook afdrukken)
 • 1 dag vóór het geplande onderzoek (= op dag -1): 1 liter Moviprep® om 18u.
 • 's ochtends op de dag van het geplande onderzoek (= op dag 0): 1 liter Moviprep® om 5u.

 

Gebruik Moviprep®: Moviprep is verkrijgbaar bij de apotheek en kan u zonder medisch voorschrift verkrijgen.

Na uw laatste (avond-)maaltijd, rond 18u (die bij voorkeur licht-verteerbaar/vloeibaar is), opent u de doos Moviprep®. Hierin vindt u 2 plastieken folies. In elke folie bevinden zich 2 aparte zakjes: een groot zakje met een letter “A” en een kleiner zakje met een letter “B”.  Deze zakjes bevatten een poeder. U dient beide zakjes A+B tesamen op te lossen in 1 liter plat water (goed mengen tot de oplossing helder is). U drinkt deze liter op, bij voorkeur op in 1 uur tijd. Nadien drinkt u nog minstens 1 liter heldere vloeistof;  dit mag water zijn, doch ook thee, frisdrank,… Nadien zal u vaak stoelgang maken. Van zodra u met de voorbereiding start, mag u niets meer eten.

De ochtend erop, de dag van het onderzoek, om 5u, gebruikt u de tweede folie van de aangekochte doos Moviprep® om de 2de liter klaar te maken, volgens hetzelfde principe als hogerop beschreven, gevolgd door opnieuw minstens 1 liter heldere vloeistof (water, thee, frisdrank,…).

In principe moet uw ontlasting uiteindelijk volledig helder worden (zonder stukjes).

TIP: Gebruik fris water om de oplossing te maken, dit komt de smaak ten goede!

 • De dag van het onderzoek

U mag ’s ochtends niet ontbijten en vanaf 6:30u ook niets meer drinken! U meldt zich ’s ochtends aan om 7:30u aan de receptie-inschrijvingen en vervolgens biedt u zich aan op het dagziekenhuis. 

 

Verloop van de dagopname

 • Na het beëindigen van de voorbereiding dient u minstens 2 uur nuchter te blijven vooraleer het onderzoek kan gebeuren. De onderzoeken vinden plaats in de namiddag en gebeuren onder een lichte verdoving en onder begeleiding van een anesthesist. Vandaar dat het belangrijk is dat u steeds de preoperatieve vragenlijst correct invult. Het onderzoek zelf duurt 15 tot 30 minuten. Er zal een catheter geplaatst worden in de arm waarlangs de verdoving zal worden toegediend. U zal van het onderzoek zelf niets gewaarworden.
 • Eens terug op de kamer krijgt u de tijd om rustig te ontwaken. Door de ingeblazen lucht in de dikke darm kan u na het onderzoek wat buikkrampen hebben. Hoe sneller u de lucht kwijtraakt, hoe eerder de pijn afneemt. Nadien krijgt u een beschuitmaaltijd en zal de arts het resultaat met u komen bespreken.

Ontslag

Om wettelijke redenen mag u gedurende de eerstvolgende 12 uren na het onderzoek geen auto besturen, zelfs indien u zich perfect voelt. U dient dan ook een chauffeur te voorzien.  Eens thuis, mag u normaal eten en drinken. De dag na het onderzoek kan u uw normale activiteiten hervatten (u kan dan zonder problemen opnieuw gaan werken).

Indien u na ontslag uit het ziekenhuis problemen ondervindt n.a.v. het onderzoek, dan neemt u best contact op met uw huisarts of wachtdienst/spoedgevallendienst.

Medicijnen

 • bloedverdunnende middelen zoals Marcoumar®, Marevan®, Sintrom®, Plavix®, Ticlid®, Xarelto®, Pradaxa®, … en aspirinepreparaten moeten vaak een aantal dagen tijdelijk gestopt worden, echter steeds in overleg met uw behandelende geneesheer. Zie ook richtlijnen “bloedverdunnende medicatie”.
 • antidiabetische middelen: zie richtlijnen “diabetesbeleid in nuchtere toestand”

Veiligheid en risico’s

Een colonoscopie is een zeer veilig onderzoek. Complicaties, gelukkig zeer zeldzaam, zijn mogelijk bij een therapeutisch onderzoek (bloeding, perforatie). Zij kunnen zeldzaam aanleiding geven tot een verlenging van uw hospitalisatie.

Was- en desinfectiemachines

Al onze endoscopen worden na elke patiënt gereinigd en gedesinfecteerd. Wij beschikken over de meest recente desinfectiemachines die aan de strengste normen voldoen.

Mee te brengen

 • Ingevulde preoperatieve vragenlijst + thuismedicatie
 • Eventueel resultaat van bloedstolling dat door de huisarts is afgenomen (zie ook bloedverdunnende medicatie)
 • Reserveondergoel
 • Trui (koudegevoel na de darmvoorbereiding)
 • Pantoffels
 • Bril (bij lenzen: spoelvloeistof)
 • Lectuur
 • Bij stoma: materiaal
 • eventueel verwijsbriefje van de huisarts

Indien de afspraak niet kan worden nagekomen, gelieve dit dan tijdig door te geven op tel. 03/880.90.11 (druk op optie 2). Igv. niet verwittigen, kunnen er onkosten worden aangerekend.

Heeft u nog vragen, of bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, neem gerust contact op met ons!