Corona virus

CORONA – Covid -19

UPDATE 06/08/2020

Wij krijgen veel vragen over het coronavirus – COVID-19

In onze rubriek "nieuws en media" vindt u de meest recente informatie voor de IBD-patiënten. Deze wordt indien nodig regelmatig aangepast (laatste update 06/08//2020)

CORONA – Covid -19

Wij krijgen veel vragen over het coronavirus – COVID-19

De belangrijkste algemene informatie vind je hier

Omdat veel patiënten met IBD (Crohn en Colitis Ulcerosa)  medicijnen innemen die het immuunsysteem beïnvloeden geven wij de volgende extra informatie.

De meest recente richtlijnen opgesteld door ECCO (European Crohn and Colitis Organisation) zijn hier terug te vinden. 

De laatste richtlijnen van de BIRD (Belgian IBD Research en Development group) zijn hier terug te vinden (update 06/08/2020)

·        Stop niet met je medicatie zonder overleg met je gastro-enteroloog.
Als je stopt met je medicatie, kan de IBD opflakkeren en verlaag je daarmee ook je weerstand. Zolang je niet ziek bent raden we aan je medicatie onveranderd verder te zetten. 

·        Bij koorts worden bepaalde medicijnen wel beter (tijdelijk) stop gezet. Bij de opstart van de IBD-medicatie werd uitgelegd welke medicatie je beter niet neemt in het geval van een infectie. Meestal worden biologische behandelingen (infliximab, adalimumab, ustekinumab) onderbroken tijdens een infectie. Meestal heeft het geen zin om medicaties zoals methotrexate, azathioprine en salazopyrine te stoppen tijdens een infectie. Bij twijfel : neem contact met IBD-verpleegkundige Veroniek Vandewalle (en/of een van de IBD-artsen).

·        Een infectie met het coronavirus verloopt ernstiger indien je tegelijk een andere luchtweginfectie hebt. Daarom is het goed dat je als IBD-patient gevaccineerd bent tegen influenza (griep) en pneumokokken. Je huisarts kan je verder informatie geven over je vaccinatiestatus.

 

Hoe bescherm je jezelf?

·        Was je handen regelmatig.

·        Houd afstand van hoestende of zieke mensen (ongeveer 2 meter).

·        Zorg dat je weerstand zo goed mogelijk is door voldoende slaap en gezonde voeding – niet roken ! 

·        Vermijd het contact met grote groepen (bijvoorbeeld beurzen).

·        Ga niet naar gebieden waar het coronavirus heerst – vermijd het contact met mensen die pas in die gebieden waren.

·        Ga niet op bezoek bij mensen die last hebben van hoesten/kortademigheid en /of koorts.

·        Vertel zorgverleners altijd welke medicijnen je gebruikt en in welke dosering.

·        Het dragen van mondkapjes zie je veel op tv, maar wordt alleen aangeraden voor medisch personeel. 

 

Hoe bescherm je anderen ?

·        Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.

·        Gebruik papieren zakdoekjes die je onmiddellijk na gebruik wegdoet.

·        Als je ziek bent, stel je routineraadpleging uit, tenzij je een opflakkering hebt van ziekte. Verwittig ons telefonisch of per e-mail.

·        Als je ziek bent en je hebt mogelijks contact gehad met iemand die uit een besmet gebied komt, bel je huisarts en ga niet in de wachtzaal zitten.