home   I   sitemap   I   terug
logo Gastro Bornem Willebroek

Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen

 


Welke voorbereiding kiezen voor colonoscopie?

 

Vuistregels

Uw arts heeft u een dikke darmonderzoek of “colonoscopie” aanbevolen. Om dit onderzoek te kunnen uitvoeren, moet de darm volledig rein en leeg zijn. Stukjes stoelgang kunnen immers het zicht belemmeren. Een perfecte voorbereiding is een absolute voorwaarde voor een kwaliteitsvolle coloscopie. Mogelijke consequenties van een onvoldoende voorbereiding zijn:

 

 • Onderzoek kan niet doorgaan
 • Onvoldoende kwaliteit van de inspectie
 • Hoger risico op verwikkelingen
 • Geen therapeutische aktes (bvb. poliepectomie) mogelijk
 • Anesthesisten weigeren patiënt in slaap te doen

 

Voor de voorbereiding hanteren wij een “5-stappenplan”:

 1. Meest geschikte laxatief kiezen
 2. Gefaseerde voorbereiding: volledig thuis of thuis + in dagkliniek?
 3. Vragenlijsten voor “onderzoek onder narcose” + “medicatielijst”
 4. Neemt patiënt anticoagulantia?
 5. Neemt patiënt antidiabetica?

1. Meest geschikte laxatief kiezen

 

Er zijn verschillende producten en voorbereidingsschema’s beschikbaar. De producten waar wij de voorkeur aan geven zijn Picoprep® en Moviprep®: Deze producten bestaan uit een in water op te lossen “poeder”.

 1. Voor Picoprep® dient u 1 zakje op te lossen in een glas water, gevolgd door minstens 2 liter heldere vloeistof naar keuze. Deze procedure moet u 2 keer uitvoeren, best met 1 nacht tussen.
 2. Voor Moviprep® dient u 2 zakjes (zakje “A” en zakje “B”) op te lossen in 1 liter water, gevolgd door nog minstens 1 liter heldere vloeistof naar keuze. Er bestaan 2 smaken, natuur en sinaas. Deze procedure moet u 2 keer uitvoeren, best met 1 nacht tussen.

Het is aan te raden om 2 dagen tevoren al een laxeermiddel in te nemen ten einde de stoelgang alvast zacht te maken, zeker indien u geconstipeerd bent; voor Picoprep® is dit een macrogol preparaat (dagelijks 2 zakjes Laxido®, Movicol®,…). Voor Moviprep® is dit een laxeermiddel op basis van picosulfaat (dagelijks 15 druppels Laxoberon® of 2 capsules Dulcolax®)

 

Prepacol®: dit product bestaat enerzijds uit een flesje met een vloeistof (zout van smaak) en anderzijds 4 pilletjes. Dit product wordt meestal gebruikt i.g.v. constipatie en heeft als voordeel t.o.v. de bovenvermelde producten dat er nadien niet zo veel moet gedronken worden. Aangezien de 4 pilletjes vaak aanleiding geven tot “krampen” en de zoute oplossing zeer slecht van smaak is (vaak misselijkheid en braken), wordt dit product voorbehouden voor de patiënten die problemen hebben met het drinken van grote volumes (bv. ouderen, na vermageringsoperaties,….). De ochtend van het onderzoek dient er nog 2 à 3 liter Klean-Prep® te worden gedronken.

 

Al de bovenvermelde producten zijn vrij van medisch voorschrift en kunnen in elke apotheek vrij aangekocht worden. De gedetailleerde uitleg over de mogelijke voorbereidingsschema’s vindt u onder puntje 3.2. Desgewenst kan u het document gemakkelijk afprinten via het print-icoontje dat op elke pagina aanwezig is in de rechter bovenhoek.

 

De keuze van de manier van voorbereiden van de dikke darm zal meestal door uw arts worden gemaakt. Bij twijfel of vragen hierover, aarzel dan zeker niet om met ons contact op te nemen.

 

U wordt in ieder geval ten laatste in de week voor het geplande onderzoek nog opgebeld door onze verpleegster om uw voorbereiding vlekkeloos te laten verlopen.

 

2. Gefaseerde voorbereiding: volledig thuis versus thuis/dagkliniek

 

De darmvoorbereiding voor een colonoscopie begint altijd de dag vóór het onderzoek is gepland, in de late namiddag, bij u thuis. De dag van het onderzoek zijn er 2 mogelijkheden:

 

 • U heeft de mogelijkheid om in de voormiddag de voorbereiding thuis te vervolledigen. U wordt dan pas tegen 12u verwacht in de dagkliniek. Aangezien u pas ’s middags toekomt in de dagkliniek en u niet meer mag drinken vanaf 11u, kan er dus geen bijkomende voorbereiding meer gegeven worden, indien de darm uiteindelijk niet voldoende “proper” blijkt te zijn. U zal er dus thuis zelf goed moeten op toezien dat de darm voldoende rein geraakt. Dit betekent dat tegen ten laatste 10u de ontlasting zo goed als “helder” is, zonder stukjes. Indien dit niet het geval zou zijn, of indien u twijfelt, moet u ten laatste tegen 10u contact opnemen met de dagkliniek (campus Bornem: 03/890.17.43 of campus Willebroek: 03/860.37.07). Het nadeel van de “thuis-voorbereiding” is dat er geen correcties meer mogelijk door de verpleegkundigen van de dagkliniek en daarom best voorbehouden wordt voor patiënten “met ervaring”.
 • Indien u wenst om de voorbereiding op de dag van het onderzoek in het ziekenhuis verder te zetten, dan dient u zich om 8u nuchter aan te melden in de dagkliniek. De verpleegkundigen van de dagkliniek zullen u dan bijstaan met de rest van de voorbereiding hetgeen eventuele aanpassingen en bijsturingen aan de voorbereiding mogelijk maakt. Aangezien het niet voorspelbaar is hoe vlot een voorbereiding loopt, kan het zijn dat in de vroege voormiddag de darm al voldoende is gereinigd. Het onderzoek gaat steeds door in de namiddag; het is dus raadzaam om bv. wat lectuur te voorzien.

 

3. Vragenlijsten voor “onderzoek onder narcose” + “medicatielijst"

 

” Beide vragenlijsten dienen ingevuld en gehandtekend te worden. Deze kunnen worden afgeprint van de website (3.7 preoperatieve vragenlijst deel 1 en deel 2).

 

4. Neemt patiënt medicatie die invloed heeft op de bloedstolling

 

Gelieve hiervoor steeds uw huisarts te raadplegen.

De richtlijnen voor het uitvoeren van onderzoeken onder medicatie die de bloedstolling beïnvloedt, zijn veranderd. Niet alleen zijn er enkele nieuwe producten op de markt, maar ook de richtlijnen mbt. de bestaande producten zijn gewijzigd.

We onderscheiden maatregelen ifv.:

 • het type onderzoek (hoog-risico versus laag-risico)
 • het type antico (halfwaardetijd)
 • de indicatie voor antico (risicopatiënt)

 

Onder rubriek 6.5 bloedverdunnende medicatie vindt u hierover de laatste aanpassingen conform de nieuwste internationale richtlijnen.

 

5. Neemt patiënt antidiabetica?

 

Gelieve hiervoor steeds uw huisarts te raadplegen.

Alle patiënten dienen nuchter te zijn, en bij de diabetici zijn er enkele aandachtspunten. De orale antidiabetica mogen ‘s ochtends voor het onderzoek niet ingenomen worden. Speciale aandacht voor metformine en de combinatiepreparaten, die minstens 48 u vóór en tot 24u na het onderzoek dienen onderbroken te worden. Insuline-injecties worden ’s morgens niet meer gegeven. Bij elke diabetespatiënt wordt bij opname in de dagkliniek een infuus gestart met glucose. De glycemiewaarden worden nauwlettend opgevolgd. Bij problemen en duidelijk afwijkende glycemiewaarden, ook na de procedure, worden endocrinoloog en anesthesist verwittigd.

 

Onder de rubriek 6.8 Diabetesbeleid in nuchtere toestand vindt u een overzicht dat eveneens kan afgeprint worden.

 

 

naar boven

 
disclaimer    I    ooblu.be © 2009 - 2014